Zpátky na výpis novinek

5 základních rozhodnutí před koupí bazénu

5 základních rozhodnutí před koupí bazénu

1. rozhodnutí: Nadzemní versus zapuštěný

Než si půjdete koupit bazén, musíte mít jasnou představu. Proto je nezbytné si předem zhodnotit silné a slabé stránky dvou variant, které se nám nabízí: nadzemní a zapuštěné bazény. Naše firma Aquamarine Spa se specializuje pouze na bazény zapuštěné, které vyrábíme ze 3 materiálů: nerezu, sklolaminátu a betonu.

Nadzemní bazén
– Výhody: instalace, možnost přemístění/ sklizení, cena
– Nevýhody: údržba, omezená velikost, stabilita, vzhled, životnost

Nadzemní bazény jsou v nabídce buď plastové nafukovací nebo pevné plechové s antikorozní úpravou. Nafukovací bazény jsou oblíbenou variantou pro rodiny s dětmi z důvodu nízké pořizovací ceny, anebo v případě nedostatku prostoru na zahradě. Jejich výhodou je snadné přemístění a možnost složení na zimu.

Na druhou stranu nevýhodou nadzemních bazénů je jejich poměrně náročná údržba. Skosené boční stěny znemožňují využití vodního vysavače, a tak jste odkázaní pouze na ruční čištění a bazénovou chemii. Dalším úskalím je omezený výběr rozměrů nadzemních bazénů z důvodu jejich stability. Nízká hloubka (okolo jednoho metru) a mnohdy i krátká délka/průměr bohužel nevytvářejí komfortní prostředí pro plavání, a často pak bazén slouží spíš ke zchlazení a skotačení dětí.

Co se týče vzhledu, některé firmy se snaží vzhled bazénu ozvláštnit například vnějším obložením imitující dřevo. Ale tato provedení nejsou příliš obvyklá, mnohem častěji jsou k vidění klasické modré plastové bazény.

Proto je značně oblíbenější a estetičtější variantou nadzemní nebo polozapuštěný ocelový bazén. Toto provedení umožňuje jednak snazší údržbu díky rovným bočním stěnám, a jednak zaručuje větší stabilitu konstrukce. Pokud si chcete pořídit bazén jen na jednu nebo dvě sezóny nebo máte děti, které by si léto bez bazénu nedovedly představit, bude pro vás nadzemní bazén dostačující. Počáteční ceny nadzemních a polozapuštěných bazénů se pohybují v rozmezí od 2 do 20 tisíc korun.

Zapuštěný bazén
– Výhody: údržba, velikost, stabilita, doplňkové vybavení, vzhled
– Nevýhody: doba dodání/ instalace, cena

Zapuštěný bazén si můžete vybrat z různých tvarů, velikostí a materiálů jako je: plast, sklolaminát, beton a nerez. Oproti nadzemním bazénům nejste příliš omezeni rozměry, ty mohou dosahovat i několik desítek metrů. To by v případě nadzemních bazénů nebylo kvůli stabilitě možné.

Současně nesporně výhodná je možnost nechat si vyrobit bazén na míru a vybrat si doplňky dle vlastních požadavků – od tvaru a umístění schodiště, světel, masážních trysek až po typ protiproudu. Díky tomu finální podoba vypadá esteticky a zároveň je naprosto přizpůsobena klientovi a prostorovým podmínkám. Zapuštěné bazény si můžete vybrat buď ve skimmerovém anebo přelivném provedení. Oba tyto způsoby filtrace se postarají důkladně a efektivně o čistotu bazénové vody. Navíc si můžete usnadnit čištění dna bazénovým vysavačem.

Nevýhodou zapuštěných bazénů je jejich delší dodací lhůta a nezbytné výkopové práce. V případě vsazování bazénu v rozloženém stavu musíte také počítat s delší dobou instalace.

Pokud je vašim přáním víc než jen příjemné svlažení, a přejete si z bazénu udělat místo odpočinku, uvolnění i kondičního plavání, tak se vám vyplatí investovat do kvalitního zapuštěného bazénu. Počáteční cena zapuštěných bazénů se u nás pohybuje nad 500 tisíc korun. V případě náročné realizace se může vyšplhat výše – vše záleží materiálu, velikosti, vybavení a přístupnosti prostoru.

2. rozhodnutí: Materiály bazénů

V předchozím článku jsme si vysvětlili výhody a nevýhody zapuštěných a nadzemních bazénů. To by měl být první bod, který byste měli před koupí bazénu zvážit. Rozhodli jste se pro zapuštěný bazén? Tak to je ta pravá chvíle si říct více o jednotlivých materiálech: plastu, sklolaminátu, betonu a nerezu, z kterých si svůj vysněný bazén můžete nechat postavit. My se zaměřujeme na kvalitní materiály a precizní výrobu, proto plastové bazény nenabízíme. Přesto jimi začneme, čistě pro porovnání.

Plastový bazén
– Výhody: cena, rychlost instalace
– Nevýhody: životnost, vzhled, omezené možnosti vybavení, údržba

Plastový bazén může mít dvě podoby. Nafukovací plastový bazén je nejlevnější možná varianta. Za pár tisíc si můžete pořídit kulatý bazén většinou výrazné modré barvy. Jeho nesporným kladem je rychlá koupě a následná instalace – většinou stačí bazén pouze rozložit, nafouknout okraje a napustit vodou. Druhým typem je bazén z plastových desek. Tento typ bazénu již nabízí i možnost zapuštění do země a současně jej pořídíte za poměrně malé náklady.

Nevýhodou obou těchto typů plastových bazénu je jejich krátká životnost. V případě poškození není ve většině případů možné bazén opravit, a proto kolikrát vydrží akorát na jednu, dvě sezóny.

Pořizovací cena klasického nadzemního plastového bazénu začíná na 2 tisících a nepřesáhne 20 tisíc korun. Zapuštěný plastový bazén je o poznání dražší, ale přesto se řadí mezi nejlevnější – ceny malých rozměrů začínají na 20 tisících korun, větší pořídíte od 100 tisíc korun výš.

Sklolaminátový bazén
– Výhody: rychlost instalace, kvalita, vybavení bazénu
– Nevýhody: výběr pouze z určitých typů, složitá realizace na těžko dostupných místech

Sklolaminátový bazén vám nabízí možnost volit z poměrně velkého množství barev, tvarů, ale také výbavy. Velkou výhodou sklolaminátového bazénu je zejména rychlost instalace. Bazén je dopraven na místo instalace v celku a po vložení tělesa do připraveného výkopu se pouze obsype suchým betonem.
Rozhodující překážkou je na druhou stranu znemožnění výstavby v těžko dostupných místech- např. nepřístupné zahradě či v domě, který je už postaven.

Pořizovací cena bez technologie se pohybuje přibližně od 300 tisíc korun – odvíjí se od velikosti a doplňkových prvků, jako jsou integrované masážní trysky, protiproud a další vybavení.

Betonový bazén
– Výhody: možnost umístění do těžko přístupných míst, životnost, individuální tvar
– Nevýhody: časově náročná realizace, vysoké nároky na preciznost instalace

Betonový bazén je velmi zajímavou alternativou zejména díky možnosti realizovat bazén jakéhokoli tvaru či hloubky. Proto není problém přizpůsobit parametry a vybavení bazénu přímo na přání klienta.
Pro obložení betonu se nám nabízejí dvě varianty. První možností je vyložení betonu těžkou folií o průřezu 1,5 mm, u které si můžete vybírat z několika druhů a barev. Předem upozorňujeme, že se fólie poměrně špatně čistí, a proto je nezbytné ji vždy po několika letech vyměnit.

Proto je oblíbenější, praktičtější a estetičtější alternativou obložení bazénu keramikou, skleněnou mozaikou nebo kamenem. Tato designová řešení jsou využívána zejména v luxusních interiérech a exteriérech rodinných domů či u bazénů v komerčních provozech.
V každém případě vyžaduje instalace náročnou a precizní přípravu, která je časově náročnější.

Cena betonového bazénu bez technologie začíná na 300 tisících, samozřejmě záleží na rozměrech a přáních klienta, co se týče vybavení.

Nerezový bazén
– Výhody: dlouhá životnost, jednoduchá údržba, individuální tvar, strukturální pevnost, možnost instalace i do těžko dostupných míst
– Nevýhody: vysoké pořizovací náklady, pouze sladká voda

Nerezový bazén nabízí nejvíce předností ze všech zmíněných typů bazénů. Celistvý povrch a strukturální pevnost zajištuje dlouhou životnost bazénu, díky tomu se z něj budou moci těšit i následující generace. Další velkou výhodou je možnost přizpůsobit bazén vašim představám, kdy si individuálně zvolíte velikost, tvar, hloubku i vybavení. Skvělé vlastnosti nerezové oceli přispívají ke stále vyššímu zájmu o tento typ produktu nejen do privátních, ale také do komerčních wellness.

Jedinečným kladem je také to, že nerezový bazén nabízí dvě varianty postupu instalace. Pokud je to možné, bazén se připraví do finální podoby ve výrobní hale a poté se ke klientovi doveze v celku a vloží se do připraveného místa jeřábem. V případě těžko přístupných míst (u interiérů, sklepních prostorů či jednoduše na přání zákazníka) je však možné nerezový bazén dovézt rozložený na jednotlivé kusy a svařit jej do finální podoby až na místě.

Pořizovací cena nerezového bazénu je poměrně vysoká – bez technologie se pohybuje od 600 tisíc výš. Plně však odpovídá výhodám, které vám nerezový materiál přinese. Jediné, co nerezový materiál neumožňuje, je použití slané vody kvůli korozním vlastnostem materiálu.

3. rozhodnutí: Přeliv nebo skimmer

V předchozích dvou dílech Nadzemní versus zapuštěný a Materiály bazénů, jsme si vysvětlili první dva nezbytné kroky, kterými musíte při výběru bazénu projít. Pokud jste se rozhodli pro zapuštěný bazén ať už ze sklolaminátu, betonu nebo nerezu, nastává chvíle se rozhodnout pro skimmerový nebo přelivný systém filtrace.

Přelivný bazén
– Výhody: komerční/privátní využití, čištění vody, estetičnost, hladina v úrovni hrany bazénu
– Nevýhody: cena, místo pro přelivný žlab a vyrovnávací nádrž, venkovní bazén (nečistoty), hluk

Přelivné bazény jsou ze zákona jedinou variantou pro komerční provozy. V případě privátních bazénů je přeliv méně častou variantou především z důvodu vyšší pořizovací ceny. Nutno říct, že se klasický přeliv příliš nedoporučuje u zahradních bazénů, protože se pod mřížkou hromadí listí a další nečistoty – a to znesnadňuje celkovou údržbu. Navíc se u přelivu musí udržovat předepsaná hladina vody. To znamená, že za horkého počasí se musí voda pravidelně doplňovat. Co se týče přelivového systému, musíte počítat s místem pro jeho umístění. Pokud tedy řešíte každý centimetr prostoru navíc, mohla by tato skutečnost být rozhodující překážkou.
Naproti tomu nespornou výhodou je technologie filtrace. Cirkulací vody přes hrany bazénu je zajištěn rovnoměrný sběr nečistot z hladiny – voda je tak perfektně čistá i v případě pravidelného a častého používání. A vzhledem k různým možnostem přelivu, z plastu, nerezu, kamenů atd., může být tento typ bazénu vkusnou a velmi estetickou dominantou prostoru. Zároveň celkový vzhled umocňuje souběžná výška vody s okrajem bazénu, která vzbuzuje dojem nekončící hladiny.
Cena přelivných bazénu se odvíjí od materiálu a provedení bazénu. Obecně je dražší než skimmerový, orientačně se cena pohybuje od 600 tisíc korun výš.

Skimmerový bazén
– Výhody: cena, údržba, tichý provoz, prostorová nenáročnost
– Nevýhody: pouze privátní využití, cca o 10 cm nižší hladina než okraj bazénu

Bazény skimmer jsou oblíbené pro privátní účely, a především pro venkovní realizace. Jejich výhodou je zjednodušená údržba díky absenci mřížky nad přelivem, kdy je voda nasávána do pískového filtru přes hladinový sběrač. Předností skimmerů je rozhodně kratší doba instalace a menší nároky na prostor. Navíc oproti přelivové variantě není provoz tolik hlučný, takže si můžete užívat nerušeného plavání.
Na druhou stranu filtrací skimmerem nelze dosáhnout takové čistoty vody jako u přelivu, protože je skimmer umístěn pouze na jedné stěně bazénu. Nicméně pro privátní provoz je tento způsob filtrace vody naprosto dostačující. Estetickou nevýhodou může být úroveň hladiny vody, která je u tohoto typu vždy několik centimetrů pod úrovní bazénové hrany.
Ovšem někteří výrobci, jako například společnost Imaginox, umí docílit snížené hladiny pouze o 8 cm. Pořizovací cena skimmerového bazénu se orientačně pohybuje okolo 500 tisíc korun.

4. rozhodnutí: Druhy zastřešení

Nyní už byste měli vědět, jaký bazén si představujete a k jakým účelům by měl sloužit. Chcete-li si usnadnit údržbu bazénu a prodloužit si koupací sezónu, bude pro vás nezbytným krokem se zamyslet nad vhodnou formou zakrytí. V následujících bodech vám vysvětlíme výhody a nevýhody automatické rolety, nadzemního proskleného posuvného zastřešení, posuvné terasy a posuvného dna.

Automatická roleta
– Výhody: vzhled, možnost solární rolety, praktičnost, údržba bazénu, bezpečnost
– Nevýhody: nižší tepelná izolace, před otevřením nutné odstranit nečistoty z povrchu

Při výběru zastřešení se nám nabízí hned několik možností. Jednou z nich je právě automatická roleta poháněna motorem. Pokud se rozhodnete pro tento druh bazénového zakrytí, můžete roletu nechat umístit na 4 různá místa: pod dno bazénu, do stěny bazénu v úrovni dna, do stěny bazénu v úrovni hladiny, dovnitř bazénu do schodu či odpočívadla. Automatická roleta se vyrábí buď z vysoce kvalitní umělé hmoty PVC anebo z odolného polykarbonátu. Současně si můžete vybrat barvu a solární povrchovou úpravu rolety. Solární lamely pomáhají udržovat teplotu vody a zároveň jsou i velkým pomocníkem při jejím ohřevu.
Výhodou automatických rolet je především jejich praktičnost a snadná manipulace díky motorizovanému pohonu, navíc působí esteticky (široký výběr barev). Roleta plní zároveň bezpečnostní charakter. Pokud máte malé děti anebo zvířata, nemusíte se bát jejich úrazu a pádu do bazénu.
Další předností rolet je snížení spotřeby používané chemie, jelikož roletové zakrytí zabraňuje tvorbě bakterií a řas. Kromě toho se do bazénu nedostane ani tolik nečistot, za předpokladu, že roletu před zavinutím patřičně očistíte.
Nevýhodou klasických rolet oproti prosklenému zastřešení je, že dochází k větším tepelným ztrátám. Lukrativní alternativou je solární roleta.
Cena automatických rolet se liší dle zvoleného materiálu a pohybuje od 130 tisíc korun, v případě solární rolety je cena o něco vyšší.

Nadzemní posuvné prosklené zastřešení
– Výhody: prodloužení koupací sezóny, tepelná izolace, údržba bazénu, posuv
– Nevýhody: narušení vzhledu okolí bazénu

Prosklené zastřešení má nespornou výhodu v tepelné izolaci, kterou bazénu poskytuje. Skrze to si můžete prodloužit koupací sezónu od jara do podzimu. Asi nejdůležitějším rozhodnutím při pořizování nadzemního zastřešení je volba jeho výšky: nízké (nepodchozí), středně vysoké (částečně podchozí) a vysoké (podchozí). Kolem obvodu bazénu jsou vsazeny pojezdné lišty, které umožňují všechny tyto typy zastřešení částečně odsunout. A tak si v případě dobrého počasí můžete užívat čerstvého vzduchu a slunce.
Další předností, kterou nadzemní posuvné zastřešení nabízí, je usnadněná údržba bazénu. Zakrytí znemožňuje vpádu nečistot a zároveň zvyšuje kvalitu vody a snižuje spotřebu chemikálií.
Nevýhodou se na druhou stranu může zdát neskladnost a neestetičnost celé stavby. Ve spolupráci s naším prvotřídním dodavatelem umíme však docílit vkusné, kvalitní a praktické realizace. Navíc si můžete vybrat z desítek modelů a barev, aby byli v souladu s vaší realizací. Čisté a profesionální opracování výrobku podporuje celkový vzhled, kdy jsou použité technologie esteticky skryty.
Cena proskleného nadzemního posuvného zastřešení se odvíjí od typu modelu a velikosti, počítejte s pořizovací cenou od 100 tisíc korun.

Posuvná terasa
– Výhody: stabilita, vzhled, možnost využití terasy, termoregulace, údržba bazénu, bezpečnost, automatické otevírání
– Nevýhody: náročnost na okolní prostor, cena

V případě, že si přejete zakrytí bazénu, které vám umožní jeho plochu celoročně využívat, je pro vás nejvhodnější variantou právě posuvná terasa. V nabídce je hned několik barevných provedení, nebo je možné terasu sjednotit s materiálem terasy tak, aby celá realizace zapadala esteticky do zahradního prostoru.
Posuvná terasa je pochozí a lze jí využít k relaxaci, venkovnímu posezení nebo například jako hřiště pro děti. Zároveň disponuje termoizolačními vlastnostmi, které minimalizují tepelné ztráty a odpařování bazénové vody. Skrze to se značně snižují náklady na údržbu bazénu. Stabilita a bezpečnostní zámek posuvné terasy zajišťují bezpečnost dětí a domácích mazlíčků.
Nevýhodou posuvné terasy je náročnost na okolní prostor kvůli posuvu jednotlivých segmentů, ty se pohybují automaticky na stisknutí tlačítka.
Pořizovací cena posuvné terasy začíná na 400 tisících korun a opět se odvíjí od použitého materiálu a velikosti.

Posuvné dno
– Výhody: využití plochy bazénu, automatizovaný mechanismus, vzhled, údržba bazénu, izolace, bezpečnost, nastavitelná hloubka
– Nevýhody: cena, náročnost realizace

Pokud hledáte opravdu praktickou a současně estetickou variantu, bude pro vás posuvné dno ideální volbou. Lámete si hlavu, jak chytře zakrýt bazén, tak aby byla místnost/ zahrada plně k dispozici jiným účelům a zároveň bylo možné regulovat hloubku bazénu? Právě na tomto principu posuvné dno funguje.
V jednu chvíli máte před sebou ucelenou plochu, po které se můžete třeba procházet, a za několik okamžiků se na stejném místě začne rýsovat bazén. Mechanizace zastřešení je zcela automatická a nabízí možnost libovolného snížení dna. Toho se dá využít jednak pro bezpečnost dětí a tělesně či jinak zdravotně postižených anebo k zajištění ideálních podmínek při sportovním plavání.
Další předností posuvného dna jsou jeho termoizolační vlastnosti, které zabraňují odparu vody (výhodou u bazénu v interiéru) a kolísání teploty (výhodou u bazénu v exteriéru). Navíc tato skutečnost usnadňuje celkovou údržbu bazénu, protože zakrytí eliminuje tvorbu bakterií a plísní. Jediné, na co musíte myslet, je očištění posuvné plochy před spuštěním.
Velké výhody které nám tento typ zastřešení nabízí, a náročnost celé realizace se odráží na ceně. Pořizovací cena se pohybuje od jednoho milionu korun.

5. rozhodntí: Sladká nebo slaná voda?

V předposledním díle „Jak si vybrat bazén“ budeme mluvit o rozdílu mezi sladkou a slanou úpravou vody. Povíme vám více o údržbě, provozních a pořizovacích nákladech a o šetrnosti k lidské pokožce.

Sladká voda
– Výhody: zátěž pro technologii, možnost nerezových prvků bazénu, investice, spotřeba prostředků pro úpravu pH, nižší pořizovací náklady
– Nevýhody: vyšší náklady na dezinfekční přípravky

Sladká voda se používá u většiny bazénů. Domnělá šetrnost slané vody a nepotřebnost chloru pro čištění byla vědeckými studiemi vyvrácena, a tím se spousta uživatelů vrací zpět právě ke sladkovodní úpravě.
Čistota a ideální hodnoty sladké vody se musí regulovat chlorem a chemií pro úpravu pH. Tyto prostředky jsou samozřejmě zdraví neškodné a bez zápachu. Navíc díky možnosti automatického dávkování je bazénová voda mechanicky udržována na ideálních hodnotách. Zejména pro citlivé jedince, zdravotnická zařízení či veřejné provozy se zde nabízí alternativa v technologii čištění vody – UV lampa. UV záření zbavuje bazénovou vodu veškerých bakterií, virů a ostatních jednoduchých organismů a zabraňuje jejich množení.
V případě, že toužíte po nerezovém bazénu, je pro vás sladká voda jedinou možnou variantou.

Slaná voda
– Výhody: nižší náklady na dezinfekční prostředky
– Nevýhody: neslučitelnost s nerezovými prvky, opotřebovávání technologie, spotřeba přípravků na úpravu pH, vyšší pořizovací náklady

Velmi často si zákazníci, kteří si pořizují bazén se slanou technologií myslí, že už nebudou potřebovat jiné čistící prostředky. Sůl sama o sobě ale není dezinfekcí, tou se stává až v průběhu elektrolýzy, kdy se rozkládá na chlor a další prvky. To sice usnadňuje a zlevňuje celkovou údržbu, ale na druhou stranu se do bazénu dávkují i zbytkové prvky elektrolýzy jako jsou hydroxid sodný nebo vodík. Výhodou plynného chloru vyrobeného pomocí elektrolýzy je jeho čerstvost a účinnost.
Podstatný je výběr kvalitního dávkovacího zařízení, které dokáže automaticky regulovat pH a zároveň přizpůsobit produkci chloru stupni znečištění vody. U levných systémů tzv. „solniček“ dochází pravidelně k přechlorování bazénu a tím se snižuje jeho životnost nehledě na zdraví škodlivé účinky pro uživatele.
Další, a to ideální možností, je elektrolýza soli v oddělené nádobě, která je součástí technické místnosti bazénu. Následné využití čerstvého plynného chloru pro dezinfekci vody a odstranění ostatních prvků vznikajících při elektrolýze zajišťuje, že je voda v bazénu vždy ve stejné kvalitě, jako by byla pitná.

6.rozhodnutí: Doplňky a vybavení

Dotvořte si bazén podle svých představ pomocí doplňkového vybavení. Od protiproudu po různé tvary, velikosti a umístění schodiště, osvětlení, ovládání a trysek. Právě díky těmto prvkům se váš bazén stane jedinečným a dokáže splnit všechny vaše požadavky. Zde najdete kompletní seznam doplňků a vybavení, které v rámci Aquamarine Spa nabízíme.

Světla: Podvodní osvětlení je nedílnou součástí každého bazénu, můžete volit z osvětleních bílé barvy nebo RGB LED, různých tvarů a velikostí. Kladnou vlastností světel je především krásný vzhled bazénu za tmy a zpříjemněné večerní koupání. Navíc přispívají k větší bezpečnosti.

Schodiště: Vstup do bazénu hraje významnou roli v celkovém dojmu, vzhledem k tomu by měl být přizpůsoben vašim představám. Můžete vybrat různé tvary, zaoblení, anebo se nabízí možnost rozšířit schodiště o odpočívadlo obohacené masážními tryskami.

Ovládání: Ovládání bazénu a jeho jednotlivých součástí, včetně zakrytí, lze vyřešit následujícími způsoby. Od jednoduchého vypínače na stěně, přes piezo tlačítka na hraně bazénu, až po dotykové displeje nebo ovládání skrze mobilní aplikace. Důležité je si také rozmyslet, kam a do jaké vzdálenosti budete chtít technologie bazénu umístit – v bezprostřední blízkosti bazénu anebo ve vyhrazené místnosti v domě/ přístřešku.

Trysky a masážní stěny: Trysky jsou v bazénech používané hlavně pro cirkulaci vody anebo v kombinaci s masážními stěnami. Klient má na výběr z více možností dnových a stěnových trysek. Masážní stěny umožňují využít bazén k protažení, cvičení a masáži jednotlivých částí těla.

Protiproudy: Pro ty, kteří se věnují závodnímu plavání anebo mají rádi kondiční plavání, je vhodné při plánování myslet na zabudování protiproudu. Jeho předností je, že dokáže malý bazén proměnit v „nekonečně dlouhý prostor“. Vybírat si můžete z více možností s různými výkony i rozdílnými konstrukčními parametry.

Masážní lehátka a sedadla: Nabízíme dva druhy masážních odpočívadel – vytvarovaná z nerezového plechu s hydromasážními a vzduchovými tryskami nebo trubicová s jemnou perličkovou masáží.

Chrliče: Chrliče jsou vhodné pro masáž šíje a zad. Zároveň však moderním designem obzvláštňují celkový dojem z realizace bazénu. V nabídce různé druhy, tvary i velikosti.

Dnové gejzíry: Atrakce, která je často používána do veřejných provozů v kombinaci s masážní stěnou. Slouží k masáží a činí koupání zábavnějším.

Mřížky přelivu: U přelivných bazénů je zapotřebí si vybrat formu přelivného žlábku. Nejméně nákladným řešením je klasická plastová nebo nerezová mřížka, které nabízíme v různých barevných provedeních a tvarech. Stále oblíbenější se stává osazení přelivu kamennými segmenty nebo skrytí žlabu pod podlahu.